NaNog i evolucija

Tir na Nog je mitološka zemlja u irskom folkloru u kojoj vlada večna mladost, zdravlje i sreća. Inspirisan ovom mitološkom zemljom, profesor Ijan Čejmbers koji je 2003. godine prvi izolovao gen zadužen za besmrtnost matičnih ćelija, nazvao je ovaj gen NaNog.

NaNog se nalazi u ljudskom genomu na hromozomu 12 i tu mu pristupa molekul RNK da bi preuzeo recept za proizvodnju NaNog proteina. Međutim, vrlo retko, ali u toku miliona i miliona procesa prepisivanja recepta može doći do greške u prepisivanju i takav netačan recept se može vratiti u DNK molekul kao nepotpun gen odnosno nefunkcionalan pseudogen. U ljudskom genomu pronađeno je da svaki čovek ima 10 ovakvih NaNog pseudogena koji su uvek na istim nasleđenim pozicijama.

Interesantno je ljudski genom uporediti sa genomom šimpanze jer se u njihovom genomu primećuje takođe 10 NaNog pseudogena na istim pozicijama. Kao objašnjenje se nameće zajednički evolutivni predak koji nam je u nasleđe ostavio 10 grešaka do kojih je došlo u toku miliona i miliona godina dugog prepisivanja NaNog gena.

istock_000022532584medium

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.