Od tricikla do genocida

Gumena cev napunjena vazduhom prvi put se zavrtela na točku tricikla kada je jedan otac odlučio da ovim jednostavnim izumom obraduje svog sina. Izum je neočekivano dobro prihvaćen što je prouzrokovalo ogromnu potražnju gume, a bicikl sa amortizujućim gumama postao je simbol mladih generacija i njihove slobode.

Belgijski kralj Leopold II doznavši da njegova kolonija u Kongu obiluje kaučukom, pod izgovorom da koloniju prisvaja u humanitarne svrhe kako bi obezbedio obrazovanje za stanovništvo, krenuo je sa prisilnom eksploatacijom u kojoj su nauspesi ispunjavanja normi kažnjavani spaljivanjem celih sela. Dok se kralj hvalio rekvizitima koji su čuvani u predivnom zdanju u Briselu u kome se promovisala kultura srednje Afrike, dokaz za sprovođenje smaknuća neposlušnika u Kongu je bilo donošenje odsečene šake o čijoj učestalosti govori i to da je u vojnim jedinicama postojao nosilac dužnosti “čuvar ruku”.

“Mora da je loše naleteti na ubistvo. Ja sam nabasao na tajno društvo ubica s kraljem kao vrhovnim gangsterom”, govorio je Edmund Morel, službenik koji je radio u kompaniji za transport angažovanoj od strane Leopolda II. Posumnjavši u način na koji se obezbeđuje sirovina iz Konga zbog tovara koji su uglavnom prevozili municiju Morel je dao otkaz u firmi i narednu deceniju posvetio raskrinkavanju strašnog genocida za koji se procenjuje da je imao višemilionske žrtve. Posle mukotrpne borbe Morel je pobedio u medijskoj bitki protiv kralja čime je uspešno priveo kraju prvu međunarodnu kampanju za ljudska prava, a njegova kancelarija u Liverpulu je praktično bila prva nevladina organizacija.

Kada je Leopold izgubio svoju bitku bio je već u sedamdesetim godinama, a vreme je provodio vozeći svoj tricikl po parku palate i maltretirajući dvor svojom hipohondrijom. 1908. godine prodao je Kongo belgijskoj vladi ostavljajući velike dugove, a naredne godine je preminuo. Ogromna zarada Leopolda II objašnjava se time što je prihode uzimao za sebe dok je troškove prosleđivao svojoj zemlji čineći joj veliku štetu. Zauzvrat je kitio ogromnim razmetljivim građevinama ulice od Brisela do Briža.

NPG x122812; Edmund Dene Morel by Bassano
Edmund Morel 10. jul 1873 – 12. novembar 1924. godine

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.