Teret mira

Radnika na železnici koji je 23. maja 1920. godine obilazio prugu u blizini Montaržija, iznenadila je pojava čoveka koji je pogubljeno tumarao prugom odeven samo u pidžamu. Na uzimajući za ozbiljno njegove tvrdnje da je visoki funkcioner odveo ga je u policijsku stanicu. U stanici se ispostavilo da je dezorjentisani neznanac upravo Pol Dešanel, aktuelni predsednik Francuske.

Dešanel je bio predsednik francuske Narodne skupštine niz godina, a nakratko i predsednik Francuske. Posle zavšenog Prvog svetskog rata pokazivao je znake psihičkog rastrojstva pa je u toku jedne političke konferencije ustao i obučen odšetao u jezero, a u jednoj drugoj prilici dočekao je ambasadora Britanije potpuno nag u svojoj kancelariji. Nekoliko meseci pošto je pronađen na pruzi ponudio je ostavku i smešten je na kliniku, mada se njegovo stanje već posle tri meseca stabilizovalo pa je ponovno izabran u senat.

Rastrojstvo koje se kod Pola inteziviralo 1920. godine lako je povezati sa teretom mirovnih pregovora u Versaju u kojima je učestvovao, a koji su okončali Prvi svetski rat. Kada je Pola portretisao španski slikar Hose Simon 1919. godine,  imali su kratak razgovor u kome je slikara interesovalo da čuje iz prve ruke više o miru koji je upravo potpisan. Na slikarevo pitanje Pol je odgovorio kratko i zabrinuto „Upravo je potpisan početak Drugog svetskog rata.“

Pol Dešanel – Nepoznat autor

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.