Fotografija 51

Kada je Džejms Votson prvi put video Fotografiju 51 osetio je kako mu srce ubrzano lupa, jer nikada pre toga nije video jasniju fotografiju koja potvrđuje strukturu dvostruke spirale DNK molekula. Fotografija mu je pokazana u toku posete Kings koledžu u Londonu, u laboratoriji Rozalind Frenklin koja je u tom trenutku bila odsutna.

Da bi nastala Fotografija 51, Rosalind je sa svojim asistentom  Rejmondom Goslingom u maju 1952. godine izlagala kristale molekula DNK x-zracima u ekspoziciji koja je trajala 100 sati. Dobijena fotografija i podaci koji su je pratili omogućavali su da se uz veliki broj proračuna dođe do tačne strukture misterioznog molekula.

Upravo na račun tih otkrića, pronašavši detaljnu strukturu molekula, Fransis Krik i Džejms Votson su 28. februara 1953. godine mogli ući u pub Orao i izjaviti “Otkrili smo tajnu života.” Život je od Rozalind skrivao strašnu tajnu ostavljajući joj na raspolaganju još samo nekoliko godina. Ova genijalna naučnica nije doživela dodelu Nobelove nagrade koju su 1962. godine podelili Votson, Krik i Vilkins za otkriće kome je ona umnogome doprinela, a koje je otvorilo potpuno nove horizonte u biologiji, medicini i razumevanju života uopšte.

Pre nego što je prerano napustila svet, zbog teške bolesti u 37. godini, Rozalind je stigla da se premesti na Birkbek univerzitet gde je zajedno sa Aronom Klugom uspešno radila na otkrivanju strukture virusa mozaika duvana. Aron Klug je za svoja otkrića dobio Nobelovu nagradu 1982. godine, a tom priliko nije propustio da pomene da je istraživanja započeo sa Rozalind koja je njega, kao i ceo svet, mnogo zadužila svojim doprinosom.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.