Prvi jezik

“Beše riđobrad, ćelav i kratkovid; da je kojim slučajem bio rob, ne bi vredeo ni 200 drahmi”, zapisao je Sibt Ibn al Džazui 1229. godine o Fridrihu II. Međutim, pošto Fridrih II nije bio rob nego kralj Sicilije, Nemačke, Soluna, Kipra i Jerusalima, car Svetog rimskog carstva, vredeo je mnogo više pa ga je čak pratio i nadimak – Čudo sveta.

Ostao je upamćen kao jedan od najupečatljivijih i najsposobnijih vladara srednjeg veka. Kao pokrovitelj umetnosti i nauke doprineo je njihovom razvoju, ali je bio spreman da preduzme i monstruozne poduhvate kako bio došao do odgovora na pitanja koja su ga mučila. Jedan od njegovih eksperimenata sastojao se od zatvaranja zarobljenika u bure na kome je postojao samo jedan otvor. Kroz taj otvor je car pokušavao da ugleda dušu koja napušta telo zarobljenika u trenutku smrti. Još strašniji eksperiment imao je za cilj da otkrije nešto više o načinu na koji želudac vari hranu, pa se car nije libio da dva zarobljenika koja su se bavila različitim aktivnostima u toku dana raspori i pregleda sadržaj njihovog stomaka.

Ovakvi strašni eksperimenti su mu obezbedili da ga danas pominjemo i kao Srednjovekovnog Frankenštajna.  Svedočanstvo o možda najokrutnijem eksperimentu ostavio je zapisano hroničar Salimbene di Adam. Car koji je govorio 9 jezika, a pisao 7, u vreme kada je većina vladara bila nepismena bio je opterećen misterijom prvog, savršenog jezika, koji je Bog poklonio Adamu i Evi. U potrazi za maternjim jezikom ljudske vrste Fridrih II se odlučio na surov eksperiment. Kako piše hroničar, car je naredio da se grupa dece izoluje i da se odgaja bez ijedne izgovorene reči uz minimalan kontak. Nadao se da će na taj način deca spontano razviti samostalno jezik koji je ljudskom rodu prirodan.

Kao što nije uspeo da dočeka pojavu duše iz bureta tako od dece kojoj nije posvećeno dovoljno pažnje nije dobio prve reči savršenog jezika. Kako Salimbene tvrdi, eksperiment se završio tragično jer su deca umirala zbog zapostavljanja i odsustva komunikacije odnosno zbog uskraćivanja ljubavi.

1 Comment

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.