Naslikana misao

„To je bio jedan od najinspirativnijih trenutaka u mom životu. Moje oči su tada prvi put ugledale misao.“ Ovako je belgijski slikar Rene Magrit opisao trenutak u kome mu je prijatelj pokazao reprodukciju Kirikove slike Pesma o ljubavi. Taj momenat je bio toliko intenzivan za Magrita da je kod njega izmamio suze i značajno doprineo njegovoj odluci da slike koje će slikati budu vizuelna poezija u kojima će pokušati da predstavi upravo svoje misli. To što sebe neće doživljavati kao slikara, već više kao mislioca koji se izražava slikama, neće ga sprečiti da izlaže sa poznatim slikarima kao što su Salvador Dali, Pablo Pikaso, Žuan Miro, Đorđo de Kiriko. Njegova dela Lažno ogledalo, Carstvo svetlosti, Sin čoveka, inspirišući se pri tom često razmišljanjima poznatih filozofa od Platona do Fukoa, predstavljaju vizuelne poslastice koje dobijaju poseban značaj pozivajući nas da ujedno uposlimo i naš um.

Delo Obmana slika iz 1929. godine obraća se posmatraču vrlo direktno rečenicom koja je ispisana ispod naslikane lule „Ceci n’est pas une pipe” (Ovo nije lula). Iako na prvi pogled slika izgleda besmisleno, a rečenica netačno, Magritova namera je jasna ukoliko znamo da je njegov odgovor na kritiku bio „Ako je u pitanju lula pokušajte je napuniti duvanom“. Razlika između objekta i reprezentacije objekta koju Magrit podvlači i u svom eseju Reči i slike, otvara pred nama pandorinu kutiju pitanja koja nas mogu inspirisati da razmišljamo u nedogled. Ipak, suštinu ove kao i ostalih Magritovih slika ne bi trebalo da pokušavamo jasno i konačno da ulovimo, jer bi i on sam na pitanje šta njegove slike znače odgovarao da one ne znače ništa, one imaju za cilj da izazovu u nama misterioznost koja takođe sama po sebi ne znači ništa.

Njegove slike su svojim misterioznim pozivom privukle i inspirisale mnoge umetnike, ne samo da ih posmatraju već i da pišu o njima, koriste ih kao naslovne strane svojih muzičkih albuma i ilustracije svojih ideja. Jedna od najinteresantnijih počasti koja je odatu Magritu je ulica u Briselu koja njemu u čast nosi naziv – Ovo nije ulica.

„Obmana slika“ – Rene Magrit 1929. godine

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.