NOVO! PARALAKSA KNJIGA PORUČITE
Fildsova medalja - Nobelova nagrada iz matematike

Kako zaraditi 1000000$ ?

Ukoliko bi neko pokazao da je svaki paran broj moguće predstaviti kao zbir dva prosta broja preko noći bi stekao svetsku slavu. Iako ovaj problem može delovati jednostavno on zapravo predstavlja čuvenu Goldbahovu hipotezu koju je pruski matematičar Kristijan Goldbah formulisao u pismu Leonardu Ojleru još davne 1742. godine. Ova hipoteza od tada odoleva naporima najvećih svetskih umova da objavi svoju istinitost i ima status legendarnog problema u svetu matematike.

Klejev institut za matematiku je 2000. godine napravio spisak 7 najvećih nerešenih problema iz sveta matematike i zagarantovao nagradu od 1.000.000 dolara za rešenje svakog od njih. Rešavanje ovih Milenijumskih problema se često navodi i kao najteži način da se zaradi milion dolara pa je rešenje za jedan od njih došao neočekivano brzo. Ruski matematičar Grigorij Pereljman je u toku 2002. i 2003. godine na internet postavio tri rada koji su dokazali Poenkareovu hipotezu formulisanu od strane Poenkarea 1904. godine, a koja je bila jedan od 7 Milenijumskih problema.

Nezadovoljan reakcijom matematičke zajednice na njegov dokaz Pereljman je odbio da primi nagradu od milion dolara kao i Fildsovu medalju koja je najprestižnija nagrada u svetu matematike. Napustio je matematičku zajednicu i otišao da živi skromno sa svojom majkom u Sankt Peterburgu.

Fildsova medalja – U svetu matematike pandan Nobelovoj nagradi – Foto: Stefan Zachow
Pročitajte...
Bogovi u boji